•  


Kom igång med Poker

Ladda ner pokerklient

Dassboksvisdom på CPW

2014-01-02


Jag sitter och äter en Wallenbergare på restaurang Kometen i Göteborg. Här åkte Plura fast för knarkbrott för ett par år sedan och jag brukar alltid föreställa mig hur det såg ut den där kvällen? Där han satt i hörnet lyckligt ovetande om att han bara några timmar senare skulle pryda varenda löpsedel.

I bland kommer ägaren Leif Mannerström fram, klappar sig på magen, och grymtar något som "vad ska ni ha pojkar?" Då blir man lite starstruck och beställer in något extra dyrt för Mannerström rekommenderar alltid det som är lite extra dyrt.

Tanken på en av mina bästa julklappar for genom huvudet samtidigt som jag råkar spilla en sked rårörda lingon på den vita duken. Spillet hade i vanliga fall gjort mig nervös, men fjärilarna lever redan rövare i magen då jag vet vad jag har framför mig. Så det gör ingen skillnad. Julklappen. En dassbok. Dåliga skämt och gamla visdomsord. Minns det sista jag läste innan jag lämnade "fortet" senaste gången. "I nästa ögonblick kan det hända, som bara sker vart hundrade år."

Vilket sammanträffande! Jag ska precis spela Main Event i Christmas Pokerweek. Turneringen är slutsåld med 100 deltagare. Jag skulle tro att jag är ungefär lika mycket bättre än de sämsta i turneringen som sämre än de bästa. Så då borde jag väl vinna var hundrade gång? Det är ett tecken från ovan!

Det logiska resonemanget för det går inte ihop då jag givetvis inte borde spela om jag inte tror mig vinna oftare, då jag i så fall blir uppäten av rejken. Men ibland är det bättre med en dålig förklaring än ingen alls. Och ibland försöker man hitta en antydan till något övernaturligt med sådan kraft att man lurar sig själv att tappa bort logiskt tänkande på vägen.

Jag väljer att se det som ett tecken så starkt som något som står i en dassbok någonsin kan vara.

15 700 kronor är investerade. Och jag beger mig mot årets största händelse på hemstadens Casino Cosmopol.

Jag anländer sent. Den regerande SM-mästaren i Omaha, vännen Andy, messar något om hybris och Phil Hellmuth. I själva verket har jag bara svårt att passa tider. Det är som om jag föddes en halvtimma för sent. Med tanke på hur mycket jag gillar klockor så borde jag ju titta på den som sitter på armen ibland också.

Mitt bord är redan fullt. Och vilket bord! 3K-medlemmen Oskar Kroon, den oberäknelige Nils Jarefjäll, det gamla snowbord-proffset och EPT-finalisten Ingemar Backman, nöt-proffset och Malmö Open-vinnaren Paul "sircall" Kristoffersson och sist men inte minst, online-legenden, "Telefonkiosk" som vunnit mer än vad någon borde få vinna pokermässigt vid ett tangentbord. Ett otroligt trevligt bord. Men vill man vinna pengar är det inte att föredra…

Erik "Valterego" Rosenberg från poker.se berättar att startfältet innehåller den yttersta världseliten. Bland annat Sveriges fem bäst rankade turneringsspelare på nätet. Samtidigt ser jag en del kända ansikten från Göteborg som inte är lika skräckinjagande. Jag sätter mig ner, spelar en hand, och går sedan för att hämta gratis kaffe och Red Bull. Då kaffet i vanliga fall kostar 23 spänn och en Red Bull 32 kronor vill jag dricka in lite av rejken på 700 riksdaler. Bara 645 lusidorer kvar alltså! Kristoffersson föreslår att jag ska behålla burkarna för pant också…

Timmarna går. Är ju född kortdöd och vill inte spela Allan. Inte än. 3-betar Kristoffersson ett par gånger med halvskräp och får fold då min image skriker mer nöt än mormors valnötsskål på julafton. Annars ligger jag runt startstack och guppar de första fem timmarna. Dock har nästan en femtedel av startfältet redan åkt ut. Jag uppmuntrar mig själv med ännu ett citat från dassboken. "En liten bit i taget, och du kommer långt."

I nästa stund synar jag Nisses 3-bet i position med 33. Floppen kommer helt ok, 445. Nisse skjuter. Jag synar i förhoppning om att han ska lugna ner sig. Det var just en förhoppning och önsketänkande för Nisse har aldrig lugnat ner sig i en enda hand någonsin. Varför ge upp när man kan bluffa och vinna? Nisse betar tungt på turn som är en fyra till och ger mig en liten pyttekåk. Han betar precis så mycket att han har en perfekt stack att gå all in med på river. Chansen är hyfsad att jag leder. Men synar jag turn måste jag syna river. Och Nisse kommer alltid skjuta river vad han än har. Och vem vill syna alla gator och en all in på river med 33 för att stirra in i Nisses damer? Inte nu. Inte i den här turneringen. Jag låter mig bli utspelad som den amatör jag känner mig som. Vissa personer får mig alltid att känna mig utspelad…jag hatar dem för det. Och jag älskar dem för det.

Torskar en pott till med toppar mot "Telefonkiosk" och får bara drygt 25 bb kvar på blinds 300/600. Piraten, som står och railar, smyger fram fram och viskar argt i mitt öra.
- Vad håller du på med?? Du kan inte syna bort din stack så där, den smälter som Piggelin!! Sen går han, med ett huvudskak, i väg ut i folkmassan.
En uppläxning som heter duga. Men jag känner ingen fara på taket. En liten bit i taget. Och ju mindre stack jag har, ju enklare blir det att spela. Det finns något positivt med allt.

Jag lutar mig tillbaka. Hämtar en kaffe till och räknar av ytterligare 23 kronor på rejken. Toppar med en apelsinjuice och inser att jag har under femhundra spänn kvar att dricka in. Pokerrummet är ett virrvarr denna helg av nya och gamla bekantskaper. Köerna till borden är timslånga. Det känns som 2005 igen och jag blundar och njuter. Tills jag öppnar ögonen och inser att motståndet har utvecklats. Och att jag just nu möter utvecklingen i dess renaste form...

Nisse klickar till 1200 i tidig position och får tre syn. Jag sitter i big blind och kikar ner på 78 i klöver. Jag har inte stack att slaska, men en billig syn i en fin pott med en mysig hand. Vem kan låta bli? Syn.

För första gången under turneringen får jag en riktigt tilltalande flopp. 752 med två klöver. Jag vet att mitt öde redan är förutbestämt. Nisse betar ut lite under halvpott. Det foldas fram till mig. Jag slår om så att jag har en automatisk all in på turn. Nisse steker lite och synar. Turn en röd kung. Jag ställer mina sista marker, runt 10k. Nisse snappar av och slänger upp K5 för turnat två par.

Min hjärna suckar tungt när den inser att den långhåriga pokervilden hittat en av sina fyra outs på turn. Ingen hjälp på river och jag får lämna turneringen.

Som vanligt lägger sig tröttheten som en blöt filt över psyket när man bustat en större turnering efter många timmars koncentration. Jag tackar för mig. Orkar inte ladda om för något cashgame i kväll utan beger mig som vanligt hem längs med Packhuskajen, i de mäktiga lyftkranarnas sällskap.

Vinnaren av Christmas Poker Week Main Event och nästan en halv miljon kronor blev till sist Mohamad Kowssarie. Ännu en vinnare med en annorlunda spelstil. Precis likt SM-vinnaren online, flooshen, använder Kowssarie sig av stora höjningar och fortsättningssatsningar som skapar stora potter och gör att de andra proffsen har svårare att anpassa sig. Pokertrenderna är i ständig förändring och utveckling. Och ibland är det svårt att veta om man ska rynka på näsan eller beundra ett visst spel eller spelare. Det inser man först något år senare. Och då brukar det vara för sent för att ha nytta av det…

Plura reste sig ur askan från sviterna av eländet på Kometen och gick mot några av sina mest framgångsrika år i karriären. Han fick en ny chans och han tog den. Själv sitter jag återigen på ett av jordens skönast ställen och läser min dassbok. "I nästa ögonblick kan det hända, som bara sker vart hundrade år".

Det är synd att så få blir hundra år. Och att de få som blir det kanske ändå missar det där ögonblicket. Jag ska göra allt för att en vacker dag få uppleva mitt...

dybban
 
 2 janDassboksvisdom på CPWLäs mer 
 27 decÅrets nyårskarameller!Läs mer 
 20 decSamtal med en SM-mästareLäs mer 
 31 oktPå väg!Läs mer 
 24 oktDen värsta dödssynden…Läs mer 
 17 oktThuritz - den omöjliga...Läs mer 
 10 oktVad kommer du att ångra?Läs mer 
 3 oktJakten på den stora klonkenLäs mer 
 26 sepBlott alvedon?Läs mer 
 19 sepAtt dra öronen åt sigLäs mer 
 12 sepBödel & räddareLäs mer 
 5 sepKonsten att klä i svartLäs mer 
 30 augPokerfeber i BarcelonaLäs mer 
 22 augNördenLäs mer 
 15 augSom alltidLäs mer 
 9 augKommer det någonsin vara över för mig...Läs mer 
 1 aug"Bullen"Läs mer 
 25 julGratis lärdomar vid pokerbordetLäs mer 
 19 jul"De hoppar i galen tunna"Läs mer 
 15 julMitt drömäventyr del 3Läs mer 
 12 julMitt drömäventyr del 2Läs mer 
 4 julEn legender på fyra hjulLäs mer 
 28 jun"What happens Dybban in Vegas..."Läs mer 
 20 junFrån gamla foton till VegasLäs mer 
 13 junEn pyrrhussegerLäs mer 
 7 junKung och kloakråtta på SMLäs mer 
 30 majEtt sent tåg...Läs mer 
 23 majLugn, bara lugn…Läs mer 
 16 majEn fobiLäs mer 
 10 majAtt syna en bluffLäs mer 
 2 majPiratenLäs mer 
 25 aprEkar frågan i hans huvud? Läs mer 
 18 aprVårens första dagLäs mer 
 11 aprEn fix idé om klockorLäs mer 
 4 aprNöjd?Läs mer 
 28 marVissa minnen går inte att delaLäs mer 
 21 marAtt överleva en vinterLäs mer 
 14 marMen, hur mycket har du förlorat då? Läs mer 
 7 marJakten på den perfekta bildenLäs mer 
 28 febBredvid en världsartist på Nordic Mas...Läs mer 
 21 febVi är bättre än robotarLäs mer 
 14 febVarje pokersession är en snöflingaLäs mer 
 7 febAtt vara en cry-babyLäs mer 
 31 janEn alternativ pokerscenLäs mer 
 24 janPlikten framför alltLäs mer 
 17 janÄlskade söndagLäs mer 
 10 janGräset på andra sidan tvåsamhetenLäs mer 
 3 janÅrets smällkarameller!Läs mer 
 27 decEtt år i rapidLäs mer 
 20 decNär det omöjliga gör det möjligtLäs mer 
 13 decEn man som heter LasseLäs mer 
 6 decFlyger du mot solen? Läs mer 
 29 novFrån varm dusch till novemberkylaLäs mer 
 22 novÅldersnojaLäs mer 
 15 novAtt fylla ett streckLäs mer 
 8 novMormor kan vinna SM i pokerLäs mer 
 1 novVeckans filmmanusLäs mer 
 25 oktHar påven en rolig mössa? Läs mer 
 18 oktEn sann historiaLäs mer 
 11 oktHemligheten är att den inte finns...Läs mer 
 4 oktDet gör ont när knoppar bristerLäs mer 
 28 sepVill du ha en flickvän eller morsa?Läs mer 
 20 sep Dybban goes HollywoodfruLäs mer 
 15 sepEn natt i MalmöLäs mer 
 6 sepKung eller sopaLäs mer 
 30 augGeni eller galenskap?Läs mer 
 23 augDet oförklarliga storhetsvansinnetLäs mer 
 16 augAtt äga eller ägasLäs mer 
 9 augOm blickar kunde dödaLäs mer 
 2 augOS och alla "om"Läs mer 
 27 julSommartankar om frihet, magsår och fr...Läs mer 
 19 julDit och tillbakaLäs mer 
 13 julVäntar på mail...Läs mer 
 6 julFilosoferande på hög nivå - eller 46:...Läs mer 
 28 junFiskekrokarnas förbannelseLäs mer 
 21 junDrömde jag?Läs mer 
 14 junÄr du Spanien eller Irland?Läs mer 
 8 junSM - En fyr i dimmanLäs mer 
 31 majMin drömresa kan även bli din!Läs mer 
 24 majTime to stop?Läs mer 
 17 majHata, hata, hata!Läs mer 
 10 majVanliga människorLäs mer 
 3 majNyttan med bad beat-minenLäs mer 
 26 aprVar stolt över din galenskapLäs mer 
 19 aprKonsten att inte vara "sig själv"Läs mer 
 12 aprNär minst är störstLäs mer 
 5 aprHeads up med JesusLäs mer 
 30 marSlumpen - beräknelig oförutsägbarLäs mer 
 22 marMed pokern mot medelåldernLäs mer 
 15 marEn 10-årings självinsiktLäs mer Namn:
Simon "dybban" Lindell

Familj:
Sambo med Annelie

Bor:
Göteborg

Det fick mig intresserad av poker:
Blodet som rusar, pengarna
och alla intressanta människor.

Saker som engagerar mig:
Orättvisor, poker, vardagliga underverk,
musik och Örgryte IS.

Favoritidrott:
Den renaste av idrotter, fotboll.
Den enda fysiska sport jag riktigt kunnat
hävda mig i.  

Största meriten vid pokerbordet:
Min första turneringsvinst.
Jag vann 6000 kronor, en gigantiskt
summa för en student.
Mitt i natten ringde jag och väckte farsan
för att skrika ut min glädje.

 

 

Spelar du för mycket? Ring stödlinjen 020-81 91 00


Gräsroten - 50 miljoner till ungdomsidrotten!

Skapa ditt lösenord i fältet nedan
Du har loggat in med ett engångslösenord.
Vänligen skapa ditt nya lösenord.
Tack!
Dina uppgifter är nu registrerade.
Lösenord via sms
Vet du att du snabbt kan få nytt lösenord via sms om du skulle glömma ditt? Ange bara mobilnummer och svara på en kontrollfråga under Kontoinställningar.
Kontoinställningar